Дали знаете дека редовното читање книги го продолжува животот

Дали знаете дека редовното читање книги го продолжува животот

Читањето книги е поврзано со долговечноста, покажа истражувањето извршено врз 3.635 лица повозрасни од 50 години, пренесува списанието „Сошл Сајанс енд медисин“ Истражувачите ги поделиле субјектите во три групи: во првата спаѓаат оние луѓе коишто воопшто не читаат, во втората оние кои читаат до три ипол часа во седмицата и во третата – оние кои […]

Дали поседувате некоја од овие 5 особини кои се одлика на оптимистите

Дали поседувате некоја од овие 5 особини кои се одлика на оптимистите

Да се биде оптимист не значи да се биде несвесен за реалноста, туку на тешкотиите да се гледа како на привремени препреки, но и да се прифати тоа што не може да се промени. На овој начин од својот живот го отстрануваме чувството на беспомошност, која е главна одлика на песимизмот. Дали е возможно да […]

8 мали нешта кои ќе ве направат среќни

8 мали нешта кои ќе ве направат среќни

Филозофите велат дека секое патување почнува со мал чекор. За да бидеме посреќни треба најнапред да сме благодарни и задоволни со она што го имаме и да развиеме свест дека дел од среќата зависи од нашето размислување Будете се рано На оние што рано ранат не им треба дополнително време за будење. Тие доаѓаат рано […]

Што ни помага а што ни одмага да бидеме поздрави!

Што ни помага а што ни одмага да бидеме поздрави!

Збогум на стресот Едно истражувања во САД докажало дека луѓето кои прават добри дела и даваат пари или го трошат своето време за добротворни цели имаат пониско ниво на стрес хормони во телото. Тие, исто така во животот доживуваат стрес, но добрите дела им помагаат да се чувствуваат подобро, што автоматски влијае на намалување на […]

Проверете кој е вашиот среќен ден !

Проверете кој е вашиот среќен ден !

Ако ги поврземе астрологијата и календарот, и да ги споредиме со владеењето на одредена планета во деновите од седмицата, според нашиот хороскопски знак можеме да дознаеме кој ден ни е најсреќен. Секој ден, како и секој хороскопски знак, има планета која врши најсилно влијание, па на тој начин можеме да ги распоредиме своите активности во […]

5 работи за кои среќните луѓе воопшто не размислуваат

5 работи за кои среќните луѓе воопшто не размислуваат

Луѓето кои се среќни имаат различен поглед кон светот за разлика од оние кои се во потрага по среќата. Оние работи за кои среќните луѓе не се грижат, на другите им создаваат поголеми или помали грижи. Понекогаш самите несвесно си правиме препреки на патот кон сопствената среќа. Затоа, важно е да ги проучиме навиките и […]

Дали знаевте што се предизвикува недостигот на сон?

Дали знаевте што се предизвикува недостигот на сон?

На повеќето возрасни им е потребно меѓу шест и девет часови ноќен сон за да бидат во најдобра форма. Колку спиење некому е потребно најмногу зависи од генетиката, а тоа значи дека на некои им е потребно помалку спиење, додека други постојано го замолкнуваат алармот. Еден од поголемите проблеми со премалку спиење е пад на […]

Како позитивните мисли ја намалуваат болката

Како позитивните мисли ја намалуваат болката

Позитивниот начин на размислување влијае на тоа како ја доживуваме болката, тврдат научниците на британскиот Универзитет Рединг. Само пет минути на когнитивно бихејвиористичка терапија, која се служи со позитивни мисли, ја намалува болката за 60 отсто, пишува Дејли Мејл. Научниците со помош на термални сонди кај испитаниците на возраст помеѓу 28 и 31 година предизвикале […]

Како со Фенг Шуи да ја откриете тајната на среќниот дом

Како со Фенг Шуи да ја откриете тајната на среќниот дом

Слободниот проток на свежа енергија е основниот принцип на фенг шуи, древната кинеска вештина за уредување на животниот простор. Затоа, во својот дом внесете, на пример, свежо цвеќе и овошје на масата, свеж воздух или нови фотографии.   Одвреме-навреме разместете го мебелот или барем помрднете го за неколку сантиметри. Во спротивно енергијата ќе застои. Исполнете […]